Joululahjaksi sain arvan. Arvasta tuli 30 euron voitto. Tässähän oli vallan mainio mahdollisuus hankkia jotain uutta ropekamaa.

Joku aika sitten rupesin miettimään, että olisihan se hienoa osata pelata muitakin roolipelejä kuin Dungeons & Dragons. Ei ehkä osaamisen ilosta vaan jotta olisi mahdollisuus pelata roolipeliä hiukan toiselta kantilta. Tutkiskelin vaihtoehtoja ja vastaan tuli ensimmäisenä mielenkiintoisena ehdokkaana Evil Hat Productions -nimisen firman tuotos Fate Core.

Kyseisessä roolipelissä on myös noppia ja hahmolomakkeita, mutta paljon vähemmän matemaattisia kaavoja ja tiukkoja sääntöjä kuin perinteisessä D20 systeemiin pohjautuvissa roolipeleissä. Siksi Fate Coreen tutustuminen vaati ainakin minulta unohtamaan sen minkä olen D&D:stä oppinut ja avoimin mielin kokeilla jotain uutta.

Fate Core on tarinankerrontaan keskittyvä roolipeli. Siinä ei ole mitään tiettyä genreä vaan sillä voi pelata mitä tahansa genreä. Pelinjohtaja kertoo maailman asetelman ja pelaajat osallistuvat sen yksityiskohtien ja taustojen keksimiseen. Hahmot luodaan session alussa yhdessä pelinjohtajan kanssa ja tarkoituksena on luoda osaavia, dramaattisia hahmoja joilla on jokin vahva osa-alue sekä kasa ristiriitaisia ominaisuuksia. Tämän lisäksi pelissä on 16 taitoa joista valitaan hahmolle 10 kpl. Paras taito liittyy olennaisesti hahmon taustaan ja rooliin. Loput voidaan valita vapaamielisesti ennen peliä tai jopa pelin aikana. Fate Coressakin on nopat, mutta ne ovat neljä Fudge noppaa per pelaaja. Yhdestä nopasta voi tulla -1, 0 tai +1. Noppia heitetään aina neljä joten lopputulokseksi pelkistä nopista voi saada -4:sta +4:ään.

Pelissä tärkein asia on nimeltään aspekti (Aspect). Ne ovat ominaisuuksia maailmassa, skenaariossa ja hahmoissa. Aspektit ovat lyhyitä, muutaman sanan lauseita jotka kuvaavat ominaisuutta. Aspekteja voi käyttää hyväkseen pelissä saadakseen noppalukuun bonuksia tai saadaakseen heittää nopat kokonaan uudelleen. Mutta aspektien käyttö maksaa Fate pisteitä. Pelin alussa hahmoilla on kolme Fate-pistettä joilla voi käyttää aspekteja. Kukin pelaaja voi saada lisää aspekteja jos PJ hylkää pelaajan toiminnon, kun käyttää jotain aspektia luomaan etulyöntiaseman itselleen tai jos pelaaja antautuu taistelukohtauksessa.

Esimerkki: Hahmo saapuu huoneeseen. Huoneella on ”Covered in Dust” aspekti. Pelaaja heittää Notice heiton ja saa tulokseksi -2 eli huonon tuloksen. Pelaaja voi nyt käyttää ”Covered in Dust” -aspektia hyväkseen ja voi päättää lisätä +2 äskeiseen tulokseen tai heittää nopat uudelleen. Pelaaja päättää siis heittää uudelleen koska 0 ei ole myöskään kovin hyvä tulos. Uudeksi tulokseksi hän saa +2 joten huomaa lattialla jalanjäljet jotka johtaa toiseen huoneeseen.

Kokeilin vuodenvaihteessa pelata session ja genrenä oli scifi. Systeemi toimi mielestäni todella hyvin ja kannusti myös roolipelaamiseen. Eniten pidin siitä, että saimme itse rakentaa tarinaa sen perusrungon päälle sekä siitä, että omia huonoja puolia oli pakko käyttää saadakseen jotain hyvää. D&D:ssä on myös Flaws-käsite, mutta en koe että sitä tuodaan esille pelisessioissa niin usein kuin olisi tarkoitus. Fate Core:ssa se on iso osa peliä.

Itse PDF Fate Core:sta on ilmainen mutta Fantasiapelit kaupasta sen saa kovakantisena kirjana alle 30 eurolla, eli arpavoitto meni hyvään käyttöön. Alla vielä muutama linkki, suosittelen Youtube-videota jos haluaa nähdä millainen roolipeli Fate Core on.

Fate Core kotisivut: https://www.evilhat.com/home/fate-core
Fantasiapelit: https://www.fantasiapelit.com/index.php?main=ai&kat=single&mista=indeksi&etsittava=_148772
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=NOFXtAHg7vU

Categories: Fate Core

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *